Hoe gaan NVGP leden om met de restricties aan behandelrelaties die vanwege het Coronavirus noodzakelijk zijn? Social distancing is het dringende advies, en dat valt in een groepsbehandeling niet te realiseren, al was het maar omdat de meeste groepstherapiekamers niet dermate ruim bemeten zijn dat er voor iedereen ten minste anderhalve meter afstand gegarandeerd kan worden. Hoe lossen groepstherapeuten dit op? Komt de groep stil te liggen, worden er individuele alternatieven geboden, of ontstaan er creatieve oplossingen die misschien beter werken dan je zou verwachten? En hetzelfde geldt voor docenten en supervisoren: nu opleidingen gesloten zijn, komen de lessen stil te liggen, of wordt er op een andere manier lesgegeven? En wat gebeurt er in intervisiegroepen, zo onmisbaar voor de uitoefening van ons vak, nu we niet meer in dezelfde ruimte met elkaar kunnen afspreken?

In de nieuwsbrief willen we de ervaringen van onze leden met u delen, zodat we van elkaar kunnen leren en niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden. Ongetwijfeld gaan er creatieve oplossingen ontstaan die we een paar weken geleden voor onmogelijk of inadequaat hadden gehouden. Na Hans de Ruiter en Ellen van den Broek komt dit keer Monique Leferink op Reinink aan het woord over haar ervaringen met online groepstherapie.

Uiteraard zijn we benieuwd naar uw eigen oplossingen om continuïteit in behandeling en onderwijs te geven. Wat werkt, en evenzeer belangrijk: wat werkt er niet? Stuur uw bijdrage van maximaal 1500 woorden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van Groepen & Corona.

José van Reijen, voorzitter NVGP

Arnout ter Haar, hoofdredacteur Groepen, tijdschrift voor groepsdynamica en groepspsychotherapie.

 

Joomla SEF URLs by Artio