Vervolgens komt de praktische vraag aan bod: wat daarmee te doen met psychodrama?
Het antwoord daarop gaan we deze sectordag ervaren. Gezamenlijk zullen we een proces doorlopen waarbij gewerkt wordt met opstellingen die gebaseerd zijn op de gepresenteerde theorie.
Een aantal belangrijke stappen worden in de opstellingen gemaakt: te beginnen met het innemen van de eigen ruimte, inzicht krijgen in de impact van het misbruik en met name de verbondenheid met de dader, gevolgd door het afscheid nemen van de dader. Wellicht kunnen deelnemers persoonlijk geraakt worden door deelname, hetgeen onderdeel mag en kan zijn van deze workshop.

Ook onderzoeken we de interne atomen van een misbruikslachtoffer.
(wat overigens zowel in groepsverband als in individueel werk worden toegepast.)
Dit werk zal onder meer bestaan uit de ons bekende elementen van psychodrama, denk aan het inzetten van antagonisten, symbolen, stoelen en spel. De director zal soms invloed uitoefenen maar soms volgend zijn en het spel spontaan laten ontstaan.
Het psychodrama werk gaat middels het neerzetten van symbolen/stoelen, het innemen van posities, het verkennen van het terrein van de invloed van de dader/daad en het herkennen van het gedrag van het slachtoffer als gevolg.
Deelnemers zullen kennismaken met werkwijzen om met cliënten aan de slag te kunnen gaan.

Uit deze methode is gebleken dat slachtoffers zich erin herkennen, zich gezien en gehoord voelen. De methode biedt cliënten ook de mogelijkheid om de oude positie ten opzichte van de dader te onderzoeken en een nieuwe positie in te nemen tegenover zowel de dader als de buitenwereld.

Workshopgever Sylvia Pellis is psychodramatherapeut en dramatherapeut, werkzaam in de deeltijdbehandeling binnen de gespecialiseerde GGZ Momentum te Nijmegen. Ze volgde een gerichte opleiding in deze manier van werken en wil haar ervaring en enthousiasme in het werk met (seksueel) misbruikslachtoffers overdragen. Ze gaf hierin eerder workshops.
Theorie en werkwijze zijn oa gebaseerd op het boek van P.J. Schouten:“Traumaseksualiteit”

Joomla SEF URLs by Artio