Nieuwsbrief NVGP 26 maart 2020

 

Logo NVGP

 

Nieuwsbrief 

 

26 maart 2020  

     

ShutterNetworkStadklein

Van de voorzitter

De NVGP in coronatijd.
De verspreiding van Corona brengt grote onzekerheid met zich mee over wat er gaat gebeuren. Er is de dagelijkse berichtgeving over het aantal besmettingen en doden, de ongeveer wekelijkse bijstelling van de richtlijnen van de overheid. Je schrikt ervan, maar kan eigenlijk niet meer doen dan het over je heen laten komen.
Iemand met kleine kinderen vertelde mij dat ouders in de eerste dagen van de schoolsluiting vorige week elke dag tientallen mails kregen van school met instructies, updates en handleidingen. Ikzelf ontving talloze mails van de instelling waar ik les geef met een dringend verzoek om de lessen online te gaan geven, en met tips en trucs om dat mogelijk te maken. Het lijkt alsof we hiermee corona kunnen verslaan, maar onderliggend is de paniek voelbaar.

Lees meer

Voorkant27032020klein

Van de Congrescommissie

Vanuit de congrescommissie willen wij iedereen die zich had ingeschreven voor het NVGP congres over Splijting en Integratie van vrijdag 27 maart en de preconference workshop op donderdag 26 maart met Bill Roller graag informeren over een nieuwe datum voor het congres. Op dit moment zijn wij als congrescommissie met alle sprekers en workshopgevers en het bestuur van de vereniging in overleg over een geschikte datum. Wij hopen dat het ons lukt om het programma in zijn geheel opnieuw aan te bieden en dit zo snel mogelijk definitief te maken. De verwachting is dat wij begin april meer zicht hebben op de ontwikkelingen en gevolgen van het coronavirus en dan een beslissing kunnen nemen over de nieuwe datum van het congres. Via de nieuwsbrief van de NVGP houden wij jullie op de hoogte. Uiteraard informeren wij u dan ook over de aanwezige mogelijkheid om kosteloos te annuleren.

Salvatore Vitale, Pierre Sebregts, Wubbo Scholte en Niels Tinga

 

Van de Opleidingscommissie (OC) 

Registreren als cursusgever 

Als Opleidingscommissie signaleren wij dat niet alle cursusgevers die een door de NVGP geaccrediteerde cursus geven opgenomen zijn in het register van cursusgevers. Als cursusgever van modulaire cursussen en als co-docent is dat niet vereist (mits de andere docent wel geregistreerd is). Het voordeel van opname in het register is dat je als cursusgever goed te vinden bent en naar buiten toe is duidelijk dat je NVGP-cursusgever bent. Wie minimaal drie jaar ingeschreven is als Specialistisch Groepstherapeut-NVGP kan de registratie als cursusgever aanvragen. Het vroegere screeningsgesprek is vervallen.
De kosten bedragen € 100,- en de registratie is vijf jaar geldig. Het aanvraagformulier kan opgevraagd worden bij Melinda van Leeuwen mvleeuwen@groepspsychotherapie.nl.

Eisen herregistratie opleiders

Met de ingang van het nieuwe opleidingsreglement per 1-1-2019 hanteert de NVGP eisen voor herregistratie van de opleiderschappen (supervisor, leertherapeut en cursusgever). Naast de algemene vereisten die gelden voor het lidmaatschap Specialistisch Groepstherapeut-NVGP zijn de eisen voor deskundigheidsbevordering aangescherpt. Deze gelden voor opleiders die vanaf 1-1-2024 verlenging aanvragen. Deze eisen staan omschreven in artikel 28 van het opleidingsreglement

Intervisieavond met ervaren cursusgevers

Tijdens de opleidersmiddag van 6 februari jl. gaf een aantal nieuwe cursusgevers aan behoefte te hebben aan intervisie met ervaren cursusgevers. De Opleidingscommissie wil graag inventariseren bij hoeveel cursusgevers deze behoefte leeft. Bij voldoende belangstelling zal komend najaar een intervisieavond georganiseerd worden. Belangstelling kan kenbaar gemaakt worden bij Melinda van Leeuwen mvleeuwen@groepspsychotherapie.nl.

groepen beeld

Groepen & Corona

Hoe gaan NVGP leden om met de restricties aan behandelrelaties die vanwege het Coronavirus noodzakelijk zijn? Social distancing is het dringende advies, en dat valt in een groepsbehandeling niet te realiseren, al was het maar omdat de meeste groepstherapiekamers niet dermate ruim bemeten zijn dat er voor iedereen ten minste anderhalve meter afstand gegarandeerd kan worden. Hoe lossen groepstherapeuten dit op? Komt de groep stil te liggen, worden er individuele alternatieven geboden, of ontstaan er creatieve oplossingen die misschien beter werken dan je zou verwachten? En hetzelfde geldt voor docenten en supervisoren: nu opleidingen gesloten zijn, komen de lessen stil te liggen, of wordt er op een andere manier lesgegeven? En wat gebeurt er in intervisiegroepen, zo onmisbaar voor de uitoefening van ons vak, nu we niet meer in dezelfde ruimte met elkaar kunnen afspreken? 

In de nieuwsbrief willen we de ervaringen van onze leden met u delen, zodat we van elkaar kunnen leren en niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden. Ongetwijfeld gaan er creatieve oplossingen ontstaan die we een paar weken geleden voor onmogelijk of inadequaat hadden gehouden. Hans de Ruiter bijt het spits voor ons af.
Uiteraard zijn we benieuwd naar uw eigen oplossingen om continuïteit in behandeling en onderwijs te geven. Wat werkt, en evenzeer belangrijk: wat werkt er niet? Stuur uw bijdrage van maximaal 1500 woorden naar secretariaat@groepspsychotherapie.nl onder vermelding van Groepen & Corona.

José van Reijen, voorzitter NVGP
Arnout ter Haar, hoofdredacteur Groepen, tijdschrift voor groepsdynamica en groepspsychotherapie.

OudeTelefoon

Online lesgeven

Als we alle verbindingen hebben gecheckt - kan iedereen elkaar goed zien? kan iedereen elkaar horen? - kondig ik aan: ‘Rollenspel. Laten we kijken of dat gaat lukken op deze manier. Luister: jullie zijn een therapiegroep met mensen die moeilijkheden hebben zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Jullie voorkeur-repertoire is angstig worden, piekeren, somber worden, je terugtrekken. Doel van de groep waar je in bent gegaan is: minder tobben, minder terugtrekken, minder je oude oplossing inzetten bij nieuwe problemen, dus meer spontaniteit, meer gemak, contact houden met mensen die belangrijk zijn, problemen die zich voordoen aanpakken en hulptroepen mobiliseren, adequater voelen en adequater gevoelens uiten.’

Lees meer


 
Joomla SEF URLs by Artio