Congres 22 maart 2019: Eigenheid en verbinding

Powerpoint presentatie van Molyn Leszcz
Powerpoint presentatie van Anton Hafkenscheid
Powerpoint presentatie van workshop: Research Groepstherapie. De evidentie en werkzame factoren van groepsbehandeling.
Een zoektocht naar actuele wetenschappelijke kennis en hoe die in de praktijk is toe te passen.
Door: Bram van der Boom, Willem de Haas en Rob Koks.

Congres 23 maart 2018: Longing - Belonging: de essentie van de groep

Het jaarlijks congres van de NVGP heeft plaatsgevonden op vrijdag 23 maart 2018, wederom in het Congrescentrum Antropia te Driebergen. Het was een groot succes. Er waren 181 deelnemers.
Het congres is geaccrediteerd door de FGzPt (5 punten), het Kwaliteitsregister NVP (5 punten), de NVvP (5punten), de NVGP (6 punten). Aanvraag bij de SRVB is nog in behandeling.
Opleidelingen krijgen korting op het Congres.
Wat wordt verstaan onder Opleideling? Ben je Opleideling? Mail dan de instelling waar je je opleiding volgt en ook voor wel BIG beroep je in opleiding bent aan ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Evaluatie: Congres 24 maart 2017 De essentie van de groep
Het congres vond plaats op een stralende voorjaarsdag in Antropia. De locatie kwam met het mooie weer goed tot zijn recht en gaf de deelnemers de gelegenheid tijdens de pauzes ook buiten te zitten iets wat de sfeer ten goede leek te komen. Er waren 170 deelnemers en daarvan hebben we 108 evaluatieformulieren ontvangen.
De dag wordt over het geheel goed beoordeeld. Natuurlijk zijn er nuances en aanmerkingen.
De lezing van Karterud krijgt 66% goed en zeer goed als beoordeling. Zijn workshop krijgt 90% goed en zeer goed als beoordeling. Hij vertelde over zijn onderzoek en de ontwikkeling van MBT-groepen voor borderline patiënten in Noorwegen. Hierbij heeft hij een heel netwerk van instellingen kunnen betrekken bij zijn onderzoek en daar wordt volgens protocol door getrainde therapeuten behandeld. Dit gebeurt ook in verslavingszorg. Een indrukwekkende prestatie. In de opmerkingen komt naar voren dat de inhoud interessant was maar de presentatie (Engels, verstaanbaarheid) te wensen overliet.
De negen workshops worden allemaal als goed en zeer goed beoordeeld, een enkele score matig wordt gegeven, geen slechte scores gelukkig. Er was een divers aanbod van workshops. Onder andere met aandacht voor vaktherapie muziek en beeldend, voor sociometrie en spiegelen uit psychodrama en voor online groepstherapie.
De middagsessie met Hanni Biran wordt het meest kritisch beoordeeld. De lezing ging over het gedachtengoed van Bion en werd geïllustreerd met klinische vignetten en de biografie van Bion. De lezing van Biran krijgt desondanks 52% goed en zeer goed als oordeel, 38% matig en 20% onvoldoende. Ook hier opmerkingen over de kwaliteit van het Engels en wisselende reacties op het projecteren van de tekst.
De demonstratiegroep vond op verzoek van Hanni Biran te midden van het publiek plaats. De commissie ging er van uit dat haar inbreng actiever zou zijn, maar ze bleef volharden in een in onze ogen wat ouderwetse attitude. Kritiekpunten waren de verstaanbaarheid, zichtbaarheid en een geringe reflectie op het proces in de demonstratiegroep. De demonstratiegroep werd 49 % goed en zeer goed beoordeeld, 30 % matig en 21% onvoldoende en slecht.
De congrescommissie kijkt tevreden terug op een congres met inspirerende momenten, een goede sfeer en een gevarieerd publiek. Op dit 60 jarige jubileum was het verheugend dat er een recordaantal deelnemers was. De NVGP bestaat 60 jaar en heeft een toekomst met een meer dan gemiddeld aantal jonge collega's onder de aanwezigen(!) Het format van een of meer mondiale kopstukken, aandacht voor onderzoek naast de klinische praktijk, een keur aan workshops in de breedte en een live demonstratiegroep lijkt nog steeds succesvol.
Tips voor toekomstige congressen zijn gericht op het geven van meer praktische informatie over methodes in groepen en op aandacht voor het gebruik van social media in groepen.

De sheets van de diverse lezingen en workshops volgen. 

Hieronder vindt u enkele presentaties van het congres: Verder kijken in teams - van 23 september 2016

Sheets: Goed leiderschap. Van Daniël van Dijk en Sietsche Dijkstra.

Sheets: Wat scheelt mijn team? Diagnose en 'therapie' met het model Oppervlakte en Dieptestructuur. Van Willem de Haas.

Sheets: Gezonde conflicten, een uitdaging in teamontwikkeling. Anne-Marie Claasen en Rok Koks.

Sheets: Parallelprocessen, hoe opereert de teammanager binnen de organisatie? Gonnie Kügel.

Sheets: Lastige teamleden. Marianne Hagenaars en Frans Smeets.

De  Groep in de Wereld, de Wereld in de Groep: vrijdag 13 november 2015

Verslag van het jaarlijks congres van de NVGP

Hieronder vindt u de presentaties van:

Lorentzen Steinar Lorentzen: Prospectief onderzoek naar de effecten van kortdurende en langerdurende groepsanalytische psychotherapie.

 

Haim Weinberg Haim Weiberg: Social Unconsciousness.

 Ingrid Krijnen

Voorzitter van de NVGP, Ingrid Krijnen, spreekt het congres toe.

Evaluatie NVGP congres 2014 met Arnoud Arntz en Morris Nitsun
Waar een prachtige antroposofische locatie en groepstherapie elkaar ontmoeten: op het jaarcongres van de NVGP in het Driebergse Antropia.

Een jaarcongres met twee vooraanstaande gasten: Arnoud Arntz en Morris Nitsun; de eerste Hoogleraar Klinisch psychologie en experimentele psychopathologie Maastricht en Nitsun is vooraanstaand Brits klinisch psycholoog.
Hun lezingen waren interessant en werden door de vele congresgangers als goed tot zeer goed beoordeeld. Arntz sprak over 'Groepstherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis'. Nitsun koos voor 'Creative and destructive forces in the group'.

Net als de lezingen, werd ook de masterclass van Nitsun positief beoordeeld. Kritische noot was wel dat de toeschouwers van het rollenspel liever hadden gezien dat de deelnemers zichzelf hadden gespeeld in plaats van een rol.
De organisatie van het congres had er voor gekozen om een lange workshop aan te bieden, i.p.v. twee kortere. De deelnemers waren daar overwegend gelukkig mee. Inhoudelijk werden de workshops overigens door de meeste deelnemers goed beoordeeld; een enkeling was wat minder positief. De oordelen varieerden van 'inspirerend van de eerste tot de laatste minuut' tot 'teveel theorie en te weinig workshop'.
Voor het komend congres van de NVGP, spraken verschillende deelnemers de wens uit dat er meer aandacht is voor wetenschap, somatoforme klachten en groepstherapie.
Het was een heel mooie congresdag waarbij verschillende aspecten van groepspsychotherapie voor het voetlicht zijn gekomen.

Klik hier voor de presentatie van Arnoud Arntz: 'Groepsschematherapie voor Borderline Persoonlijkheidsstoornis'.
Klik hier voor de presentatie van de workshop 'Groepsschematherapie: Effectief en Leuk!' door Odette Brand de Wilde en Maria Rocher.
Klik hier voor de presentatie van de workshop 'Dynamic Interpersonal therapy' door Eugenie Beijer en Gerrit Delfstra.
Klik hier voor de presentatie van de workshop 'The Young Professional' door Roelof Wolters en Bram van der Boom pag. 1 t/m 20.
Klik hier voor de presentatie van de workshop 'The Young Professional' door Roelof Wolters en Bram van der Boom pag. 20 t/m 42.

Toegekende accreditaties

ArnoudArntz

 

Lezing Arnoud Artnz

MorritsNitsunlezing

Lezing Morrits Nitsun

MorrisNitsun

Demonstratiegroep met Morris Nitsun

IngridKrijnen

 Afsluitend praatje van de voorzitter Ingrijd Krijnen

Huiskamersessie Morris Nitsun zaterdag 15 november 2014: NVGP 6 punten

Workshopmiddag 18 juni 2014, Hotel Breukelen te Breukelen (voorafgaand aan de ALV). Accreditaties FGzP: 3 punten.NVvP: 3 punten. SRVB: 4 punten

Masterclass Richard Billow: 10 mei 2014, Nieuwegracht, Utrecht
Toegekende accreditatie door de NVGP: 6 punten (modulaire activiteit: Mo.Act.2014.6/252)

Congres 8 november 2013: Op het NVGP congres van 8 november 2013 gaf Molyn Leszcz een lezing met als titel 'The Effective Group Psychotherapist'. Als NVGP lid kunt u inloggen op het ledengedeelte om deze presentatie te downloaden. Ga na het inloggen naar Ledenservice.
Toegekende accreditaties: Congres 8 november 2013
NVGP: 4 punten. SRVB: 1 punt. VGcT: 3 punten. FGzP: 3 punten. NVvP: 5 punten.

Joomla SEF URLs by Artio